Ünnepi műsorok / Kossuth Rádió - Örökségünk kötelez - Csűrös Csilla oldala

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Ünnepi műsorok / Kossuth Rádió


A hanganyagok visszahallgathatók a Magyar Rádió hangtárából! (3 hétig!)

2014.


12.24.

A születés csodája

"Megteremtette tehát Isten az embert a maga képére" - olvashatjuk a Bibliában. Jézus születésében Isten emberré lényegülésének csodája rejlik, s e csodában jelen van a minden új élet eljövetelekor érzett, semmihez sem fogható öröm. A Kisded születéséről szólunk a feltámadás reményéig, hitéig vezető utat is számba véve - szóval és dallammal - a Szenteste különös fénytörésében.


10.23. 18:00-1830. Kossuth Rádió

"Egy lángot adok, ápold, add tovább"
szerkesztő: Csűrös Csilla
zenei szerkesztő:Gere Erzsébet
időtaretam: 30 perc
Reményik Sándor verssora akár a POFOSZ 1956-os Hagyományőrzőinek ars poeticája is lehetne. Hiszen tagjai 1956 hiteles emlékezetét és résztvevői, áldozatai, meghurcoltjai emlékét igyekeznek megőrizni és továbbadni, mégpedig úgy, hogy az akkor történtek ne történelmi tablóként, hanem hús-vér emberek sorsán keresztül, érzelmi töltettel örökítődjenek a mai nemzedékekre.
Ezért hirdetnek minden évben forradalmunkkal és szabadságharcunkkal kapcsolatos irodalmi, történelmi pályázatot magyarországi és külhoni középiskolások, első-másodéves főiskolások és egyetemisták számára különféle műfajokban. A műsor az idei díjkiosztón készült.


04.20.

Feltámadott, alleluja!

Krisztus feltámadásának örömünnepe az emberiség közös kultúrkincse is. Számtalan zenei, irodalmi, képzőművészeti és filmes alkotás jeleníti meg a Messiás élettörténetén keresztül azt az áhítatában is önfeledten örvendező, magasztos pillanatot, felismerést, amelyben az ember önnön esendő mivoltán való felülkerekedését, a teremtő Istennel való kapcsolatát, találkozását éli meg. Aműsor szóval és zenével idézi meg mindezt.


2013.

Húsvét.

Hit és hagyomány – a néplélekben

Miképpen idézi meg a húsvéti Nap a feltámadó Krisztust? Miért és hogyan vált a húsvét a megbocsátás ünnepévé?Hogyan ötvöződtek és hatottak egymásra a néplélekben az ősi korok pogány rítusai és a kereszténység legfontosabb ünnepének szertartásai? Milyen szerepe van az emberi élet tér és idő szabályozta folyamában a négy őselemnek? Mekkora erejük van korunk "Isten-kereső lármá"-jában a hagyományoknak, az ünnepi szertartásoknak? Az újjászületés és a feltámadás hogyan hordozza, hordozza-e napjainkban a remény üzenetét?
Ezekre a kérdésekre keressük a választ szakértő vendégekkel - a zenét és a verseket is segítségül hívón.2012.

2012. december 26. szerda- Kossuth FM

18.03-19.00: Teremtő hit - egy közösség születése

Tizedik karácsonyára készül a nagyvárad-réti református egyházközség Csillagocska Alapítványa. Pálfi József tiszteletes lehetetlennel gyürkőző lelkesedése virágzó közösségi életet teremtett alig egy évtized alatt: mára már 4 csoporttal működő zenei óvoda, gyermek-és felnőtt táncház, néptánc oktatás, gyermek-néptáncegyüttes, férfi, női és gyermekkórus, szülők és gyermekek közös kamarazenekara létesült az Alapítvány égisze alatt. De otthont ad a parókia Baba-Mama klubnak, a hitélet és a közösségi tevékenység számos korszerű formájának a fáradhatatlan lelkipásztor és társai szervezésében. Egy elüzletiesedő, nemzeti hagyományait veszejtő világban, ráadásul a lélekszámát tekintve apadó magyarságú Nagyváradon valóságos misszió ez a diaszpórában élők körében. A karácsonyra készülődő egyházközség életét bemutatva az is kiderül, hogyan tud utat mutatni a "Csillagocska-szellem", tiszta szívvel, jókedvvel, a magyarság önbizalmának és önbecsülésének visszaszerzésével ünnepen és hétköznapokon. Miként érvényesül a hétköznapi élet szintjén mindaz, amit a nagypolitika úgy fogalmaz meg, hogy Európa jövője a keresztény értékek függvénye.
Szerkesztő: Csűrös Csilla


05. 28. Pünkösd lelke - beszélgetés Bogár László közgazdásszal

04. 8. Stációk - Keresztútjárás a korondi Józsa Judit kerámiaszobrásszal Pilisvörösváron 
 
Copyright 2015. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz