Patay Pál - Örökségünk kötelez - Csűrös Csilla oldala

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Patay Pál

könyvek megrendelhetők e-mailben: csuroscs@gmail.com


2014.

Patay Pál: Az életet már megjártam
Emlékezem, Magyarországra és a XX. századra


Valamikor 1989 májusában kezdődott a könyv története, vagyis Nagy Imre újratemetése előtt nem sokkal, amikor azért már "lehetett beszélni". Én akkor, pár hónapja már Franciaországban tanultam. Rövid magyarországi szabadságról utaztam vissza, apám pedig egy régészeti kongresszusra volt hivatalos Salzburgba, ami útba esett, hát együtt mentünk egy darabon. Ahogy az M7-es autópályán, Budapestet elhagyva, elhaladtunk az akkor még ott levő Osztapenko szobor mellett, apám megkerdezte:
- Ismered-e Osztapenko kapitány történetét?
- Persze, hogy ismerem. Mint mindenki más, aki végzett Magyarországon legalább négy általánost, meg volt "kisdobos"!
- De vajon ismered-e az "igaz" történetet?
- Miért, van olyan is? - kérdeztem vissza, mire ő elmesélte. Én meg döbbenten hallgattam. Nemcsak azért, mert a történet érdekes és önmagában is tanulságos volt, hanem, mert nem értettem, miért nem mondta ezt el nekem korabban? Ma már persze tudom, kimélni akart... Azonban azt is rögtön gyanítottam, valoszínűleg nem ez volt az egyetlen "kegyesen elhallgatott" törtenete. Mivel az út Salzburgba jó nyolc-kilenc óran át tartott - noha viszonylag jó állapotú Zsigulim volt akkoriban - hát tovább faggattam. Életem egyik legjelentősebb fegyvertényeként könyvelem el ma is, hogy mire Salzburgba, meggyőztem apámat, hogy az Osztapenko sztorit - az "igazit" - meg a többit, meg kell írnia, hogy megmaradjon. Nekem, az unokáknak, sőt, talán egy kicsit mindenkinek, aki errefelé él, vagy törődik az itt elők sorsával és jobban meg akarja érteni azt.


Az 101. életévébe lépő dr Patay Pál régész, muzeológus nagy idők tanúja, s többek között Magyarország harangjainak jó ismerője - és végtelenül szerény ember. A történelem sodrában mindig a puritán tisztesség, a kötelességtudat, a hit és a hazaszeretet vezérelte. Hazánk elmúlt száz éve - ahogyan Ő látta - különös fénytörésben bontakozik ki az Olvasó számára. A személyes sorson átszűrt történelem lebilincselően izgalmas olvasmánnyá teszi az életútján Arany Jánossal ballagó tudós visszapillantó, emlékező szavait. A Kossuth Rádió Arcvonások c. sorozatának 2014. dec. 5-i adásában ismerkedhetnek meg vele alaposabban. A beszélgetés vélhetően sokak érdeklődését felkelti könyve iránt is.....

 
Copyright 2015. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz