Új idők 2013. 10. 01. - Örökségünk kötelez - Csűrös Csilla oldala

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Új idők 2013. 10. 01.


Észrevétlenül

Két és fél nap alatt több mint tizenhatezren jöttek el. Lehetséges, hogy közülük sokan azt sem tudták, pontosan miért, hová is jöttek. Egyszerűen csak érdekes volt a nyüzsgés a Múzeumkertben, a sokféle színes prospektussal, szórólappal, füzettel, ízletes csemegékkel csábító sátrak erdeje, a fejtörő játékok nagyoknak és kicsiknek. Ők még nyereményeket, s lufikat is kaptak. Vonzott a kirakodóvásár, a sok mosolygós arc, szokatlan volt a jövő-menő, beszélgető apácák látványa, elgondolkodtattak, megszólítottak a feliratok és a standok házigazdái egyaránt. A jó közérzetet nemcsak a bejáratnál kínált, házi szilvalekvárral megkent karéj kenyér elfogyasztása, hanem a nagyszínpadi koncertek sora is fokozta. Gyerekeknek, fiataloknak és idősebbeknek egyaránt akadt a nap folyamán kedvére való: János vitéz családoknak commedia dell’arte stílusban, megzenésített vers, ír muzsika, magyaros és világzene, tehetségkutatókon befutott sztárok koncertje. A színpad előtt esténként a zene ritmusára táncoló, nevető fiatal apácákkal.

És volt "flashmob", azaz villámima Szíria és a világ békéjéért Ferenc pápa kérésére, filmvetítés az egyházak karitatív munkájáról, előadások és beszélgetések a kereszténység és a környezetvédelem, a hit és a gyógyítás, a szociálisan működő piacgazdaság, a pap és a nő kapcsolata, az oktatás és az erkölcs kérdésköreinek összefüggéseiről. Volt tudományos konferencia és Párbeszéd Háza, Papok Sátra gyónni, elmélkedni, elcsendesedni vagy épp beszélgetni, kérdezni vágyók számára.

Bemutatkoztak a fogyatékkal élők és segítőik, jelen volt a Katolikus Karitász és a Máltai Szeretetszolgálat.
Kiderült, hogy létezik már Magyarországon is a keresztény üzletemberek Érmehálója, melynek tagjai fontosnak tartják, hogy profitjuk egy részét honfitársaik életének segítésére, támogatására, életminőségének javítására ajánlják fel. Létezik a hasonló elveket valló KETEG, a keresztény társadalmi elveket a gazdaságban megvalósítani szándékozó szakemberek csoportja.

Mindez a Magyar Katolikus Egyház Katolikus Társadalmi Napok című hétvégi rendezvényén történt felszabadult, derűs, könnyed és laza hangulatban, nem a templomok félhomályában, hanem Isten szabad, csak olykor elfelhősödő ege alatt.  

Voltak szavak, gondolatok, melyek tán el sem hangzottak, meg sem fogalmazódtak, mégis éltették a programokat. Voltak mondatok, kifejezések, melyek vélhetően eszükbe sem jutottak a jelenlévőknek, hiszen nem esett szó "magyar emberek"-ről, "bukott baloldal"-ról, nem viselte minden sátor a "nemzeti" címkét - a "jobban teljesítő Magyarország" is egyszerűen csak jelen volt a történésekben.

És ez így volt jó. Így volt rendjén. Sőt, úgy éreztem ott és akkor, s érzem azóta is, hogy így kell, csak így lehet: lassan-lassan, nem verejtékes, fogcsikorgató igyekezettel, hanem szeretettel, mosolyogva, oldott lazasággal, sokféle programot, értéket kínálva szolgálni és kiszolgálni a minden ember szívében rejtekező, jóságra vágyó-váró érzéseket, gondolatokat. Apró közösségek erejével, példájával építeni a magunk nagyobb közösségét.

Kinek-kinek a saját életében, saját hétköznapjaiban kell megtapasztalnia, hogy a szeretet élteti a reményt, a remény szüli és táplálja hitet, s így leszünk igazabb, jobb emberek.  

Mert erre a gazdagságra is vágyunk az anyagi biztonság mellett - bizonyosan.

Csűrös Csilla

 
Copyright 2015. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz