Új idők 2008. 12. 22. - Örökségünk kötelez - Csűrös Csilla oldala

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Új idők 2008. 12. 22.


"A kis Jézus megszületett..."

Olyan nehéz szép, emelkedett, ünnepi gondolatokat fogalmazni, ha az ember torkát szorítja a keserűség. A keserűség attól, ami van, s amit hozzá, róla hall, nap mint nap. A válságot megállítani kész államról, az igazságos elosztásról, a pénztárcaapasztó döntések álságos magyarázatáról, az anyaság öröme helyett a bölcsődéket éltető cinizmusról, a sorba be nem állók ellehetetlenítéséről, a közoktatás gyermekeim jövőjét veszélyeztető módszeres züllesztéséről, a határon túli nemzettársaimat érő megaláztatásokról, a kufárok és árulók tobzódásáról.

Nehéz, de kell mégis, az életben maradáshoz, az épeszű és éplelkű élet megéléséhez, a túléléshez. Mert a kufárokat is kiűzte Jézus a templomból. Ki kell hát űznünk a lélek templomából is a keserűséget, a gőzös indulatot, dühöt, haragot, bánatot és megvetést. Húsvétra váró, húsvétban bízó hittel kell örömmel, reménységgel, erővel töltekeznünk a Kisded születésekor. Mert az öröm csak a lazult, őt áhító, befogadó - görcseit oldott - lélekre száll, és időzik ott tartósan. Ínséges időkben a lélekbe költöző öröm a legnagyobb erőforrás, s mostanság ilyen időket élünk.  Nagy a szükség - ímhol a segítség: megszületett a Megváltó, örvendezzünk! És ez több, más, igazabb üzenet, mint a béke, a szeretet, a család ünnepét zengő filléres híradás.

Örvendezzünk hát, akkor is, ha e hit még nem tudja átjárni teljes valónkat, ha csak valahol tartunk, ha el sem indultunk vagy épp, hogy elindultunk az úton. Mert a jó hír reménységet adhat minden jóra vágyó, tiszta léleknek.  S azzá kell válnunk, hogy többek és  jobbak legyünk, és készek a feladatra.

Mert igaz, most a lélek belső termeibe visszavonulva töltjük az ünnepi időt, de ideje van aztán a hétköznapoknak is. Öröm és szeretet átitatta lélekkel könnyebb állni a napi harcot, vértezettebben a fájdalmat, sértést, állhatatosabban a küzdelmet, hangzóbban lehet hirdetni a hitünk szerint valót.

Jóság síró vágya töltsön el bennünket - kérem Adyra gondolva Karácsony ünnepén, és akkor tán átélhetjük azt, amit ő Istennel örökké perlekedőn is átélt gyötretett életében:

       "Napsugarak zúgása, amit hallok,
         Számban nevednek jó íze van."


Legyen így! Így legyen.

Csűrös Csilla

 

 
Copyright 2015. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz