Új idők 2008. 12. 15. - Örökségünk kötelez - Csűrös Csilla oldala

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Új idők 2008. 12. 15.


Ó, év! Búcsúztató

Ünnepközi hétköznapok. Különös hangulat. Túl a várt vagy félt, a hajszás vagy békés, az örömteli vagy a keserves ünnepen,mely szeretetet adott és kapott, vagy csak sóvárogta azt. De történt bárhogyan is, csöppnyi befelé forduló figyelmet, lélegzetvételnyi csöndet átéltünk tán valamennyien, a valakihez-valahová tartozás öröme vagy éppen vágya-hiánya kit-kit megérintett, megérinthetett.

Ha hagyta. Ha akarta. Bár úgy hiszem: hagynánk, akarnánk boldogan, valamennyien. A hiány fájdalma is jobb a kiüresedett közönynél, a boldogság óhajtása még élő érzéseket feltételez. És értékek vágyát, választását egy talmi csillogású, harsányan hazug, zűrzavaros, pénzhajhász és pénzelvonó világban, mely csak a természet erejének adja meg magát.

A természet. Benne élünk és mégis nélküle, használjuk anyagait, és mégsem értjük szellemét, csak félni tudjuk dúlását, miközben észrevétlen múlnak áldásai.

Iszonyatos és jelképerejű volt a kettősség négy évvel ezelőtt: a Megváltó születését ünneplő keresztény világ döbbenten nézi a néhány másodpercnyi, földrengés és szökőár okozta apokalipszist. Világvége, végítélet - a születés pillanatában. Miféle üzenet volt ez a helyét kereső ember számára, a helyét kereső világban? Okultunk belőle egy kicsit is azóta?

Ünnepközi hétköznapok. Különös hangulat. Még gyertyaizzók az ablakokban, még fényfüzérek a fákon és az erkélyeken, még őrizgetjük magunkban a meghittség megélt vagy megteremtett pillanatait, miközben már sajátos időn kívüliségben készülünk az időbúcsúztató mulatságra - soha még ilyen keserű szájízzel, soha még ilyen szorongó szívvel, jövőt félőn-firtatón, de mégis: újfajta összekapaszkodásra, másféle összetartozásra vágyón...

Mert az éjféli Himnusz - bár lehet, észre sem vesszük - ezt is üzeni annak, aki nemcsak énekli szavait gépiesen. Üzeni ezt ama szívszakasztó népszavazás óta különös erővel a magyar éjfélt más országok órajárása szerint megélő, sokszor-tört reménnyel, mégis-daccal, muszáj-hittel Himnuszt éneklő minden magyarnak.

És üzen annak is, aki tétova, aki hallgat, vagy akár gúnyos-cinikusan legyint. Tán ő is elhiszi, megérzi egyszer, akár a Himnusz utáni csöndben - hogy szükségünk van egymásra, hogy a kinyújtott kézbe belekapaszkodni, az erőket megsokszorozni boldogítóbb érzés, mint összeszorított kézzel öklözni a jövőt, mely akkor is eljön, ha nem kérjük, ha nem várjuk, ha csak kevesek tesznek érte - legfeljebb nehezebben, keservesebben. De el kell jönnie.

Adjon az ég sebeket gyógyító, mosolyra derítő, küzdelmes, ám reményteljes új esztendőt mindannyiunknak.

Minden embernek. Minden magyarnak.

Csűrös Csilla

  

 
Copyright 2015. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz