Fashion & Travel magazin 2010 /tél - Örökségünk kötelez - Csűrös Csilla oldala

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Fashion & Travel magazin 2010 /tél


KISS KATA NAGY ÁLMAI

Szöveg: Csűrös Csilla

Énekel akkor is, ha hallgat, akkor is, ha beszél - tán még álmában is. Mert a lelke muzsikál ennek a mindig mosolygós, mindig energikus, vékony, csillogóan barna szemű fiatal lánynak, akik nagyra törő terveket dédelget magában, s aki mindent meg is tesz ezek megvalósulásáért.  Két év kemény munkájával született meg élete első, Dalocska című lemeze, mellyel szinte azonnal a népi ihletettségű rockzenét kedvelő közönség kedvencévé vált.

Rock a pávakörben?

Sály, a Bükkben fekvő pici falu máris büszke szülöttére, akinek viszont Olaszországig kellett eljutnia, hogy ráébredjen, élnie itthon kell, csak itthon érdemes.

A népdalok letisztult egyszerűségét hordozó szöveg és dallamvilág éppoly természetes része volt Kata gyermekkorának, mint a friss, falusi levegő. Vagy a kukoricafosztás. E munka közbeni dúdolgatását hallva hívta el nagynénje a helyi pávakörbe, s a kicsi lány lelkesen járt próbákra és fellépésekre a viseletbe öltözött falusi asszonyokkal. De éppily boldogan állt muzsikus édesapja mellett is a falusi lagzikon, nem sokat kéretve magát, ha énekelni kellett. Hegedülni is tanult a pávakört vezető, híres néprajzkutató és népzenész, dr Barsi Ernő keze alatt, aki a néphagyományok éltető erejével vértezte fel a fellépéseket hallatlanul élvező tanítványát közös munkájuk során.  

Könny és öröm


"Püspökladányban nagyon szívhez szóló ünnepi koncertet adtatok, az új dal, amit egy szál gitárral énekeltél, annyira gyönyörű volt, hogy figyeltem az embereket, hát, bizony, sokunknak könnyet csalt a szemébe. A táncosokat külön szeretném kiemelni, egyszerűen fantasztikus, ahogy átérezve a dalaid mondanivalóját és ritmusát, ropják rá a magyar hagyományőrző táncokat! A hegedűsöd egészen kiváló, a szólógitárosod pedig elképesztő profizmussal pengeti a húrokat. Tökéletes csapat vagytok!" (vendégkönyvi bejegyzés)

Mert Kiss Kata - azóta is - valósággal átlényegül a színpadon. Ragyogó öröm tölti be egész lényét, ha énekel, és ez a csillogás átsugárzik közönségére is. Legyen az akár csak maroknyi híve, mondjuk, a budapesti Music Mánia Klubban, vagy több ezer rajongó vidéki koncertturnéja során Bükkábránytól a Felvidéken át Erdélyországig.

Mi sem természetesebb, mint hogy a színpad, a szereplés és az értékközvetítés iránt olthatatlan vágyat érző fiatal lány útja a miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium irodalom- és drámatagozata után a Színművészeti Egyetemre vezetett - volna. A sikertelen felvételi után végül a Szegedi Egyetem bölcsészkarán élhette ki az énekléssel kapcsolatos ambícióit. Olyannyira, hogy hamarosan Olaszországban, egy nemzetközi énekversenyen találta magát, ahol saját szerzeményű, magyarul előadott dalával érdemelte ki a közönség szeretetét és a gálakoncert - később a szegedi egyetem nyelvi tanszékének ajándékozott - aranyserlegét.

El innen!

A pescarai egyetem ösztöndíja aztán fordulópontnak bizonyult.

A faluról elszármazott fiatal lányt eleinte elbűvölte, vonzotta az európai nagyváros élete, ám hamarosan a honvágy kerekedett felül. Olyannyira, hogy mindaz, amibe belenőtt - a hagyományok, a népdalok és néptáncok röghöz kötő ereje -, akkor kezdett tudatosulni benne. Akkor értette meg Kodály Zoltán üzenetét: "Akiben van tehetség, köteles azt kiművelni a legfelsőbb fokig, hogy hazájának és embertársainak minél nagyobb hasznára lehessen."


Világzene felsőfokon


"Szinte mindennap a dalaidat hallgatjuk. Nem lehet őket megunni. Tanuljuk a szövegeket, és ha nem hallgatunk téged, akkor énekeljük a dalaidat. Azt szeretném, ha minél több barátom megismerné a dalaidat. István" (vendégkönyvi bejegyzés)

Kata mindenhová elmegy, ahová hívják. Mert énekelni jó, akkor is, ha könyvbemutató közönségét szórakoztatja mellékszereplőként, akkor is, ha szeretett zenekara, a Kormorán előfellépője, s akkor is, ha saját lemeze dalait népszerűsítheti koncerteken vagy az élete első klipjét - a
Föld dalát - elkészítő Duna Televízióban.

Gyötrelmes gyönyörűség

Énekelni közösségben az igazi, ráadásul a szólókarriert is építgető Kata igazi csapatjátékos. Szerzőtársának és producerének, Bikics Tibornak éppoly hálás a jó hangzásért, mint zenekara minden tagjának, a dalok üzenetét a testbeszéd erejével közvetítő táncosoknak, az őket hűségesen mindenhová elkísérő technikus kollégának - legelsőbben pedig természetesen szüleinek, hogy elindították ezen a gyötrelmesen gyönyörű úton!

Kiss Kata tudatosan a rockzene sodró lendületét használja fel ahhoz, hogy a népdalok az ifjabb korosztályok szívéhez-lelkéhez is utat találjanak. Legújabb terve, hogy a gyerekeket is megszólíthassa dalaival. Leghőbb vágya egy olyan lemez, mely a mai kor hangzásvilágával fűszerezett, népzenével társított magyar népdalkincset ismerteti és szeretteti meg a kisiskolásokkal.

Koncert a sóbányában

A Kiss Kata Zenekar különleges adventre készül a Székelyföldön. Lázas ajándékgyűjtésbe kezdtek, hogy dalaik mellett tárgyakkal is megajándékozhassák Böjte Csaba testvér gyermekotthon-hálózatának árva és nehéz sorsú kis lakóit a parajdi sóbányában, december 18-án délben kezdődő jótékonysági koncertjüket követően. Számukra ez a fellépés lesz a legszebb karácsonyi ajándék!


 
Copyright 2015. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz