Fashion & Travel magazin 2010 /tavasz - Örökségünk kötelez - Csűrös Csilla oldala

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Fashion & Travel magazin 2010 /tavasz

 
Akit a szíve visz előre
 
Szöveg: Csűrös Csilla
  
Fekete ruhás, hátul összefogott hajú fiatal lány napfürdőzik a padon, tán randira vár?  Ki hinné a szerényen üldögélő, mosolygós arcú szőkeségről, micsoda fenséges, szeretetre méltó Sissy tud lenne az Elisabethben, micsoda fojtott indulatú, tébolyult gonoszságú Mrs. Denvers a Rebeccában! Ki hinné róla, hogy Janka lánya már hatodikos, s a kicsi Samu is lassan óvodás lesz! Ki tudja, hány arca van Janza Katának? Katónak, ahogyan mindenki szólítja – aki szereti! És szinte mindenki szereti, aki csak ismeri….
  
Kató, a legyőzhetetlen
  
Az öltöztetők, fodrászok, kellékesek bizonyosan nagyon szeretik. Hiszen a Budapesti Operettszínház vezető színésznője, musicalek sztárja, akit mindig rajongók hada vár előadás után - nem hisztérikus primadonna. Nem gondolja, hogy egy lyukas harisnya, kócos paróka, nem jó színű rúzs befolyásolja a nagyáriát. Annak sikerét a Jóistentől kapott tehetség s tanult szakmabeli fortélyok teremtik meg.
 
Mindig kér, mindent megköszön, mert hittel vallja, aki szeretetet ad, azt is kap cserébe. Őszinteségért pedig őszinteséget. Márpedig a művészt a szeretet, a szenvedély élteti, még akkor is, ha szívből és lélekből fakadó játékához az ésszel építkezés kontrollja is szükséges. Ékes példája ennek legutóbbi, megszenvedett szerepformálása: csak a próbafolyamat legvégére, szinte a bemutatóra lett készen Mrs. Denvers alakjával a Manderley-ház asszonya című regényből készült musicalben. Mozdulatról mozdulatra, percről percre építette, elsősorban önmagának akarván bizonyítani, hogy igenis, ezt is meg tudja oldani! Azóta viszont kollégák és színházi dolgozók a takarásba gyűlve hallgatják minden előadáson azt az egyetlenegy mondatot – „És mit csinált a cserepekkel, MADAME, ha szabad érdeklődnöm?” -, melynek  megszólításába sikerült egy egész sorsot, egy egész karaktert belesűrítenie. A kávé és a süti fölött úgy villan rám Janza Kata zöld szeme a mondat elhangzásakor, hogy beleborzongok, s még a kávézóban is szinte sisteregni kezd a levegő…
  
Eszterházy torta, limonádé és mézes kávé
  
Aztán máris arról csevegünk, milyen szerencsésen sikerült visszafogynia kisfia születése után - pedig, ahogyan délelőtti nassolása is bizonyítja, nem aszkéta típus. És nem is az a megjátszós fajta. Kozmetikushoz akkor jár, ha szükségét érzi, miként a színészi pályán váltani is akkor fog majd, ha a tükör az jelzi, eljött az ideje. Azt pedig megérzi az ember. A nő. Janza Kata pedig „nőből van” – tetőtől talpig. A jókedvű, elégedett, vonzó nő prototípusa, aki ráadásul azzal is tökéletesen tisztában van, ismertsége milyen felelősséget ró rá a minta- és példaadásban.
 
Boldog attól, hogy - örökös szervezéssel, sok segítséggel - jól működő családi háttér várja haza a színházi pörgés után, s büszke arra, hogy ott volt a kezdeteknél, amikor az operett és a musical új utakon indult el közönséghódító útjára. Mert a Fővárosi Operettszínháznak egyszerre sikerült az operett örökzöld műfaját valódi hungarikumként megőriznie, s közben az új kedvencet, a musicalt is soha nem látott módon felfuttatni.
  
Pörgés - unalomig
  
Vibrál, szerepeket értelmez, mesél magáról, Keróról – alias Kerényi Miklós Gáborról -, a remek színházigazgatóról, Lackóról –Kővári László balettművészről -, a kiváló férjről, apukáról és szakmai partnerről. Örül a baráti viszonynak, mely első férjéhez, Pintér Tiborhoz fűzi. Közben néha felkapja, néha kinyomja megcsörrenő mobilját, melyet utál, akárcsak a huszonegyedik század számos technikai vívmányát, mégis használni kénytelen.
 
Unatkozni! Jaj, azt nagyon szeretne végre! Mint gyerekkorában a nagymamáéknál: üldögélni, szemlélődni, úton járókat meg-megszólítani. Ha rajta múlna, Jane Austin regényeinek világában élne, s bálszervezéssel foglalatoskodna. De nem lehet, hiszen aki ma nem gyors, az elveszett! Minden a pénzről szól, pénzért minden kapható, bizony, ez sem túl boldogító… Így hát, állandóan pörögni kell, jelen lenni, teljesíteni, szervezni, próbálni, fellépni… Ami jó! Csak néha fárasztó. Ilyenkor a barátnő-pszichológus segít. Vagy Szulák Andi.
 
Vannak könnyebben megvalósítható vágyai is. Régi álma egy önálló lemez, s milyen jó lenne újra együtt játszani régi kollégákkal, barátokkal. Vagy jöhetne egy-egy prózai szerep is néha!
  
Szép Heléna Trójában
  
Örömteli szerepet tartogat számára az idei nyár. Ráadásul csapatmunkában, melyet utoljára a boldog békeidők tévés, rádiós munkáiban élhetett át. Vagy az Elektra mindörökké című film forgatásakor. Rég volt, szép volt!
 
Pintér Tibor Lovasszínháza hívja most Helénát játszani a Trója című musicalben. Az antik és mai elemeket ötvöző – Koltay Gergely által jegyzett -, zenés történelmi játékot a Komárom-Monostori Erődben mutatják be, s Kata már előre örül, hogy slágergyanús dallamokat énekelve részt vehet a szépséges lovak és ügyes kaszkadőrök látványával is gyönyörködtető, a szó nemes értelmében vett népszínházi produkcióban.
 
Ezek a távolabbi tervek. No, meg a költözés. E pályához nélkülözhetetlen humorral ecseteli, mennyire unja már, hogy HÉV-állomáson kell aludnia! Merthogy a Szentendrei útra néző lakásukban mindig a hangosbemondó ébreszti: „Római-fürdő állomás következik!”
 
De most még sürgősen körül szeretne nézni a kávézónk melletti ruhaüzletben, aztán rohanás a bölcsibe, mert Samu – aki a komoly Jankával ellentétben igazi színházrajongó bohóc – már nagyon várja.
 
 
 
Copyright 2015. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz