Fashion & Travel magazin - 2009/tél - Örökségünk kötelez - Csűrös Csilla oldala

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Fashion & Travel magazin - 2009/tél


Síparadicsomok Erdélyben és a Székelyföldön

Hóborította hegycsúcsok, a hó súlyától roskadozó, szélirányba forduló fenyőfák, völgykatlanok. Szikrázó napsütés avagy köd és metsző szél. Buckák, frissen "raktrakk"-olt vagy lesíelt pályák, felvonók, hegyi szállodák, turistaházak, vendéglők. Színes síruhák, menő lécek-bakancsok, suhanó vagy csetlő-botló síelők. Bizonyos életkor után az ember hajlamos azt gondolni, induljon bármerre síelni a világban - vagy legalábbis Európában -, hasonló látványban, hasonló élményekben lesz része. Mégis mindig, minden télen újra és újra nekiindul, új és új síterepek után kutat - mert síelni jó! Mert a síelés - szenvedély!

Méghozzá egyáltalán nem káros...

És a látvány lehet bár hasonló, ám a síterep mindenütt más és más. Ráadásul Erdély semmihez sem hasonlítható - e tekintetben sem!

Erdély - Kelet-Európa Svájca lehetne. Sokan vélekedtek így e Magyarország jelenlegi területénél nagyobb országrészről már a kommunista diktatúra idején is. A Kárpátok hegyvonulata, a Hargita fenyveserdői, havasi tisztásai, a habzó vizű, gyors hegyi patakok, hegyek ölelésében az ég kékjét visszatükröző tengerszemek, lépten-nyomon feltörő borvízforrások, völgyekben megbúvó, templomuk köré húzódó kicsi falvak - az érintetlen és háborítatlan természet megannyi varázslatos szépsége, ritka növényei, állatai, télen  a sziporkázó hófehérségű menyasszonyi díszbe öltözött hegyvidék látványa mind-mind lehetővé tették-tennék e szerep betöltését.

Az elmúlt bő évtizedben - a világra nyitás káros, környezet-és természetkárosító hatásai mellett - sok jó lépés is történt ezügyben. A svájci síterepeknél például bizonyosan olcsóbbak, bár igaz, ami igaz, infrastruktúrájukat tekintve sem olyan fejlettek még az erdélyi síközpontok. Áraik az osztrákokéval tartanak lépést, és vannak már szép számmal! A Kárpátok oldalain a szelíd lejtőktől a vad, sziklás hegyekig mára már mindenki megtalálja a maga pályáját. S a hozzávaló szállást is, legyen szó ifjú párokról, sokgyermekes családokról, vadregényes tájak kedvelőiről, nagyfokú kényelmet avagy meditatív hangulatot keresőkről.

Ma még bizonyosan kevesen ismerik az erdélyi síelés örömeit és szaporodó lehetőségeit, pedig az utóbbi néhány évben sok új, jó minőségű pálya nyílt Erdély-szerte és a Székelyföldön, nem egy helyütt esti kivilágítással illetve egyéb téli sportok és élmények kínálatával. No, és hamisítatlan, utánozhatatlan erdélyi, székely vendégszeretettel.

Brassó-Poiana

Hol vannak már azok az idők, amikor - boldog emlékezetű egyetemistaként - egy Trapper farmerért cserébe napokig, egy-egy AMO szappan fejében ötször, tízszer is jegyvásárlás nélkül felvonózhatott az ember a már akkoriban nagyon népszerű, és a korabeli romániai viszonylatban figyelemre méltóan kiépített - kabinos, gondolás, tárcsás, csákányos felvonókkal ellátott -  poianai sípályák sokaságán?! Igaz, a Postavárnak becézett hegyi menedékház rozsdás, olykor csak hideg vizet csepegtető csapjait feledtetni csak a forró cujka lelkesítő hatása volt képes hosszabb távon... Ma már, persze, mind megfelelő színvonalú pályaszállás,  mind pedig luxusigényeket is kielégítő szállodák sora várja helyi ízekkel, wellness- és gyógyszolgáltatásokkal - nemcsak a 4-5 havas hónapban -  a vendégeket.

Brassótól 15 km-nyire dél-nyugatra - vasúttól busszal vagy autóval is jól megközelíthetően - a Keresztény (románul Postavarul, németül Schuller) Havasokban, 1030 m tengerszint feletti magasságon található ez a 12, különböző nehézségű pályával rendelkező, 15 km-es síterep. Négy nehéz, két közepes és három könnyű pályája kezdőknek és haladóknak egyaránt élvezetes lehetőségeket kínál. Képzett síoktatók is várják a tanulni vágyókat. Családi síelésre a négy és fél km-es Drumul Rosu széles-lankás erdei útja, "sussz"-menetre a Kanzel, vagy a kabin alatti Subteleferic nevű pálya kiválóan alkalmas, míg a buckasízést kedvelőket a Lupului, az éjszakai síélményre vágyókat pedig a Bradul várja. A síközpont két kabinja tömegeket képes rövid idő alatt az 1997m magas csúcsra szállítani, ezen kívül egy gondola és hét felvonó szolgálja a síelők kényelmét. Tavaly 57 lejes napi és 260 lejes heti bérletért kínálták mindezeket a lehetőségeket Brassó-Poianán.

Sinaia

A Kárpátok gyöngyszemének is nevezett Sinaia Brassótól 49 km-re, Prahova völgyében fekszik. Busszal és vonattal is jól megközelíthető Románia alpesi pályákhoz hasonlatos, szeptembertől márciusig hóbiztos síközpontja. Kabinos felvonója alatt húzódik a 2400 m-ről lefutó fő pályája, de a 11 km-es síterep különböző nehézségű pályáinak mindegyikén - a két extrém nehézségűt kivéve - található különböző típusú sífelvonó. A fönti katlanban igazi, magashegyi hangulatot árasztó síkomplexum fogad, ahol megfelelő pálya várja a sífutókat és a szánkózni vágyókat éppúgy, minta léccel siklás tudományát megtanulni szándékozó kicsiket és nagyokat.

Borzongató élménygyűjtés céljából avagy gyönyörködésképpen pedig felkereshetjük a legendás Drakula kastélyt Törcsváron. A mesés szépségű vidék nemrég megnyitott hat hektáros területének két pályáján mindenféle téli sport űzésére is mód nyílik.

Predeál

Brassó vonzáskörzetében, a várostól 25 km-nyire, 1100 m magasan fekszik a nemzetközi hírű üdülőhely, Predeal, melynek szomszédságában, fenséges hegyi környezetben található a román királyok nyári rezidenciája, a "Peles" kastély. Predeál szintén szemet gyönyörködtető vidéken elnyúló hosszú, önálló pályájának síeléséhez ajánlatos legalább közepes tudásszinttel rendelkezni, a többihez alaptudás is elegendő. Gondola és felvonó a kínálat.

Összességében elmondható, hogy ezen a pályák mindegyike megüti a nemzetközi színvonalat, bár szinte drágábbak, mit az osztrák síközpontok. Viszont némi szász beütéssel elegy, igazi román havasi hangulatot árasztanak.

A  hamisítatlan Székelyföld-érzésért viszont a Hargitáig kell utazni. Szerencsére gyakorta már a magyarországiakénál sokkal jobb utakon... A hargitai pályák kisebbek és talán kevésbé színvonalas szolgáltatásokat nyújtók, a vendéglátók őszinte szívessége, kínáló kedve, a síelésen kívül kínált romantikus téli élmények sora azonban kárpótolhat mindezért.

Hargitafürdő

Székelyföld legnagyobb síközpontja Csíkszeredától 22, Székelyudvarhelytől 46 km-re, a tengerszint felett 1300-1400 m magasságban terül el. Az átlagosan 60-cm-es, síelésre alkalmas hó itt általában 4-5 hónapon át megmarad. A vidék híres a nagy hidegekről - 2002-ben például -36 C fokot is mértek.  A csíkiak kedvenc síparadicsoma a Tolvajos-hágói emlékkeresztnél eltérve egy 7 km-es, meredeken kapaszkodó bekötőúton érhető el. Hóláncot mindenképpen vigyünk magunkkal!  Az egyedi hangulatú, valamiféle különös belső idillt sugárzó hegyvidéken, mondhatni, tökéletes feltételeket találunk a téli sportokra. Itt értékeli s éli át igazán az ember a természet varázslatos csodáit! Az üdülőhely esti sízési lehetőséggel és a különböző nehézségi szinteket is érzékeltető, hangulatos nevű, hosszabb-rövidebb sípályákkal, fogad.  Így például Miklós nehéz, Kossuth nehéz és közepes, Csipike viszont könnyedebb terepet ígér. A pályákat felvonókkal látták el, találunk sportszer-kölcsönzőket is. Tavaly 20 lejt kértek egy napi bérletért. A hargitafürdői pályaszálláson kívül közeli motelek, hotelek, vendégházak várják a turistákat, s a környék családias hangulatú panzióinak, fogadóinak, tanyáinak bármelyikében szívbéli kedvességgel, ízes falatokkal, fenyőtobozból készült, "mókuspisi" fantázianevű pálinkával fogadják a betérőt. Igény szerint a kutya - vagy lóvontatta szánkázás élményével is gazdagodhatunk.

Homoródfürdő

A Hargita hegységet övező, alacsonyabb - 740-760 m - vidéken, gyönyörűséges fenyőerdő közepén fekvő, borvizéről is híres Homoródfürdő a síelés mellett számos téli élvezetet kínál a hegyi utakon való sétáktól kezdve a téli lovagláson át a lovas szánkázásig. Felejthetetlen élmény például a csengettyűs, lovas szánozás az égbe nyúló havas fenyők között, forralt borral és kaláccsal a batyuban.Az esti világítással is rendelkező, Lobogó nevű sípálya 400 m-es, sífelvonós, közepes nehézségű. Közvetlenül azon panzió mellett helyezkedik el, amely a pálya állandó, jó minőségét saját hóágyú és hótaposó működtetésével tartja fenn az egész - december közepétől március közepéig tartó - téli szezonban.

A Lobogó mellett szánkózásra, sífutásra és snowboardozásra alkalmas terep is található, sőt, még jégszobrászattal is próbálkozhatnak a művészhajlamúak.

Madarasi Hargita

Olyan emberek járnak ide, akik vágyják-élvezik a "Hargita tetején állok" hangulatát. A helynek van egy mitikus varázsa, s csak azután következik a sport élménye, amely viszont igazi magashegyi élvezetet kínál 1500-1760 méterrel a tenger szintje fölött. Igaz, a síinfrastruktúra nem mindenütt éri el az Ausztriában megszokottat... Viszont a hagyományos székely vendégszeretet itt is sok mindenért kárpótol!

Mivel az ide vezető út nem túl széles, érdemes figyelembe venni, hogy délelőtt a forgalom jobbára felfelé tartó, s lefelé leginkább délután jönnek a járművek.

A Székelyudvarhelytől 36 km-re lévő, télen hólánccal megközelíthető üdülő-és sportközpont különböző nehézségű sípályái - összességében 4,5 km-es a terep - december közepétől április közepéig hóbiztosak. Kedvező időjárás esetén a szezon május közepéig tart. A Nagy Mihály és a Kicsi Mihály nevezetű pálya extrém nehézségű, így jobbára sívirtuózokat vár, a Sugó, a Zárug és a Vargyas azonban bárki számára élvezetes síelést kínál.A síterepet hótaposó gép segítségével folyamatosan karbantartják, éjjel-nappal hegyimentő szolgálat üzemel, a sípályákon tányéros, csákányos, kampós és tanulóliftek működnek. Profi oktatók igénybe vételére és sífelszerelés bérlésére is van lehetőség a Madarasi Menedékházban. Tavaly egy napi bérlet 30 lejbe került.

Bucsin

A Bucsin-tető Parajd és Gyergyószentmiklós között félúton található.Marosvásárhely felől Szováta felé kell elfordulni, majd Székelyudvarhely-Parajd-Gyergyó útvonalon továbbhaladni.A bucsini időjárás igazán kedvező a síelni vágyóknak. November elejétől április közepéig sízésre alkalmas hó borítja az itteni tájat, de síztek itt már május első hetében is. A hó minőségét taposógép biztosítja. A sípálya és sífelvonó 2003 novemberében kezdte meg működését. Sífelszerelést és szánkót is lehet kölcsönözni. 2007 januárjára a kínálatHavas Bucsin nevű - 1149 m-es, közepes nehézségű - sípályával bővült, melynek lejtője 14%-os, szintkülönbsége 1360 és 1200 m közötti, a tenger szintjéhez viszonyítva.

Székelyföldön járva egyébként számtalan helyen létesítettek sípályákat az elmúlt években, ahol érdemes megfordulni egy-egy lesiklás erejéig. Így például Gyergyócsomafalván, Gyergyószentmiklóson, Szovátán, Tusnádfürdőn, Marosfőn, Ivón is várják a síelőket, a lécelés élménye mellé egyéb téli örömöket is társítva.

Mogosa  

A magyar-román határhoz legközelebb Nagybánya környékén, a várostól mindössze 22 km-nyire találunk - bár még nem nyugati szomszédunkhoz hasonlatos színvonalon kiépített, de fokozatosan fejlődő - sícentrumot. A festői környezetben, a Bódi tó partjánál lévő Feketehegy (románul Mogosa) 1246 méteres csúcsánál 750 m tengerszint feletti magasságban több, felvonóval ellátott sípálya várja a tél kezdő és haladó szerelmeseit. A magyar irodalom és történelem rajongói számára különleges élmény, hogy síelés közben, tiszta időben Koltóig ellátni, ahol a mézesheteit töltő Petőfi Sándor Szeptember végén c. versének híres sorait ihlették síterepünk hófödte csúcsai: "De látod amottan a téli világot? Már hó takará el a bérci tetőt."

Kapnikbánya

A magyar határtól alig 100 km-re, a Keleti Kárpátok Gutin hegységében, félúton Nagybánya és Máramaros-sziget között találjuk Kapnikbánya üdülőhelyet. Pályáin december és március között van síelésre alkalmas hó. A pályákat folyamatosan karbantartják, szükség esetén hóágyúkkal. A napi bérlet 45 lejbe kerül. Esti világítás és snowboard pálya fokozza a hely élvezeti értékét.

Borsafüred  

A Máramaros legnagyobb téli üdülőhelyeként és síparadicsomaként ismert település 850 méter tengerszint feletti magasságban található, 100km-re Besztercétől, 130 km-re Nagybányától. A sízésre alkalmas hó itt hosszú ideig megmarad, mivel a sípályák a Radnai-havasok északi lejtőin helyezkednek el. Öt különböző nehézségű, felvonókkal ellátott, köztük síugrásra is alkalmas pálya a kínálat.                                                                                             

Nagyváradtól délre Lepus, Kolozsvártól délnyugatra Kisbánya számít kedvelt téli kiránduló- és síelőhelynek.

Az erdélyi és székelyföldi síelési lehetőségek máris számosak és évről évre bővülők, így mindenki találhat ízlésének, igényeinek, pénztárcájának, no, és sítudásának megfelelőt. S abban is mindenki bizonyos lehet: ahogyan Ausztriában az alpesi síelés hangulatát élvezhetjük, úgy e vidéken is különleges, erdélyi, székely hangulatú élményekben, vendéglátásban és a háborítatlan természet pompáját nyújtó látványban lehet részünk - akár már ezen a télen is!

Csűrös Csilla
 
Copyright 2015. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz