Fashion & Travel magazin 2010 /tavasz - Örökségünk kötelez - Csűrös Csilla oldala

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Fashion & Travel magazin 2010 /tavasz


Csoki helyett ananászt! - avagy egzotikus fogyókúra télire

Csodaszer vagy megmarad egzotikus gyümölcsnek? Újabban fogyókúrázók tömegei esküsznek arra, hogy az ananászkúra még télen is eredményesen segít a súlycsökkentésben. Igaz vagy hamis ez az állítás, ennek jártunk utána.

Kolumbusz gyümölcse pontosan 517 esztendővel ezelőtt érkezett meg kontinensünkre. Az Újvilág felfedezője második útján pakolt hajójára néhányat azokból a különös "tobozokból", melyekre a mai Paraguay Guadeloupe nevű városkájában lett figyelmes. Az indiánok nagy élvezettel fogyasztották az ananászt, hiszen jó íze mellett élénkítő, vízhajtó, az emésztést segítő és a szervezetet tisztító hatását is megtapasztalhatták - még ha nyilván nem is ilyen tudományos alapon vált táplálkozásuk fontos elemévé. Arra viszont bizonyosan tapasztalati úton jöttek rá az indián férfiak, hogy ez a gyümölcs a férfierő karbantartására is kiváló! Naponta egy adag, mézzel és chilivel elkevert ananászlé az ellenállhatatlanságot garantálta.

5 kiló hetente

Azóta viszont ez a gyümölcs vált a legközkedveltebbé a gyorsan és kevés szenvedéssel fogyni vágyók körében is. Egy heti ananászkúrával már 4-5 kilogramm súlyfeleslegtől megszabadulhat az ember! Ennél tovább viszont nem is tanácsos kúraszerűen fogyasztani.

De ne szaladjunk ennyire előre! Hiszen még csak most kínálja meg Spanyolország katolikus uralkodóját e finomsággal a hazatérő hajós.

Ananász - a jólét szimbóluma

Ferdinánd király nehezen állt rá a kóstolóra, ám miután legyőzte gyanakvását, az ananász csatát nyert a spanyol királyi udvarban.  Hamarosan a jólét és a gazdaság szimbólumává vált birodalomszerte. Gyors elterjedésének oka finom íze mellett bizonyosan ebben is keresendő...

Századunkra már hazánkban is bármelyik zöldségesnél, nem is túl drágán hozzáférhető ez a sokféle jótékony tulajdonsággal rendelkező gyümölcs. Világszerte több száz fajtáját termesztik és fogyasztják, bár Magyarországon szinte csak egyetlen fajtája, a sápadtsárga Cayane kapható. Létezik azonban sötétsárga és pirosas héjú variánsa is.

Ananász – egészségünk őre

Az ananász különösen a szervezetet próbára tevő téli időszakban játszik fontos egészségvédő szerepet. Harmincdekányi friss gyümölcs elfogyasztásával már hozzájutottunk napi C-vitamin és mangán szükségletünkhöz, és  tetemes mennyiségű A, B, E vitamint, valamint kálciumot, káliumot, vasat, mangánt és folsavat is küldtünk szervezetünkbe. Az ananász remekül erősíti immunrendszerünket. Vízhajtó hatásával szabályozza a vízháztartást, tisztít és méregtelenít, a fehérjék megemésztésével jótékonyan hat a gyomor egészséges működésére, elősegíti a vér sav-lúg egyensúlyát. Javítja a hasnyálmirigy, az epe, a máj és a vastagbél működését, ráadásul fájdalom- és lázcsillapító, gyulladáscsökkentő hatása is közismert.


Égjen a zsír!

Ennyi jótulajdonság hallatán nem csoda, ha fogyókúrázók számára is melegen ajánlható! És nem is elsősorban azért, mert magas rosttartalma miatt hamar telíti a gyomrot, hanem mert kiváló zsírégető hatásáról még nem is szóltunk. Pedig igaz!  Az ananászban fellelhető bromélia/bromelain nevezetű enzim igazi csodaszer a télvíz idején könnyen ránk telepedő pluszkilók elleni harcban. Ez az enzim a zsírok gyors lebontásával, az anyagcsere-folyamatok serkentésével valósággal leolvasztja a zsírpárnákat, különösen a pocak tájékáról!

Persze, csakis nyersen fogyasztva, ugyanis a konzerváláskor ez az enzim megsemmisül. Épp az ananász nyers mivolta az oka annak, hogy - akár havonta-kéthavonta ismétlődőn, azonban - csak egyhetes ananász-fogyókúrát szabad tartani. Ennél hosszabb idő esetén ugyanis hiányállapot lép fel a szervezetben. Ezért nem ajánlható kismamáknak, szoptató édesanyáknak, serdülőknek, emésztőszervi és daganatos betegségekben szenvedőknek, sőt, súlyosan depressziós betegeknek sem. Hisztamin-allergiások számára is kifejezetten káros, mert az ananász megkönnyíti a hisztamin felszabadulását a hízósejtekből.

Az ananász napi étrendbe iktatása mellett természetesen célszerű a kúra idejére általában is csökkenteni a kalória-bevitelt: csak kevés állati fehérjét és telített zsírsavat együnk, kerüljük a "rossz szénhidrátokat" és csak teljes kiőrlésű lisztből készült étkeket fogyasszunk. A garantált eredmény tehát: egy hetes kúra után akár 4-5 kg-mal is kevesebbet mutat a fürdőszobai mérleg!

Naponta háromszor egyen ananászt! - Fogyókúra-recept


Mintaétrend gyanánt, íme, egy napi menetrend.

A reggeli teljes kiőrlésű lisztből készült pékáru, vékonyan megkenve szívbarát margarinnal, rá egy szelet sovány sonka és sajt. Tízóraira és uzsonnára jöjjön 10-15 dkg friss ananász, ebédre 10 deka sovány csirke vagy pulykahús barnarizzsel és megintcsak 10-15 dkg ananásszal. A vacsora zöldségsaláta sovány sajt- vagy grillezett csirkemell-darabkákkal.

Könnyen készíthetünk ananászos szendvicset is: két szelet kenyeret meglocsolunk egy-egy evőkanál sovány tejjel,vékonyan megkenjük margarinnal és sütőben vagy grillben ropogósra pirítjuk. Megvárjuk, míg kihűl, majd egy szelet zsírszegény sajtot és egy nagy karika ananászt helyezünk rá. Finom falat a nap bármely szakában!

Ananászt - csoki helyett is!

No, és még egy ötlet! A gyorsan sötétedő téli napokon, amikor a négy fal közül kimozdulni sincs mindig kedvünk, könnyen csábul el az ember fia, lánya egy kis nassolásra. Bizony, nemcsak fogyókúrára, hanem csoki és süti helyett is élvezetes dolog - s főleg alakunk szempontjából előnyösebb - ananászt eszegetni: jellegzetes, üdítően édes íze mellett tízdekányi belőle mindösszesen 30-40 kalóriát tartalmaz.

Minden eddigi ajánlat, javaslat és jótékony hatás azonban csak a friss ananászra vonatkozik. Hogyan is ismerjük fel, hát, a zöldséges pult kínálatában választott ananászunk frissességét? A friss gyümölcs sárga, jó illatú, levelei frissek, zöldek, vaskosak és az alsókat könnyű kihúzni. Célszerű lehámozni és a keményebb részeket kivágni, avagy a közepét feldarabolva alkothatjuk meg a jellegzetes ananászkarikákat.

Egyhetes ananászkúra, mondjuk, a karácsonyi ünnepek előtt - s máris jó - vagy mondjuk, jobb! - lelkiismerettel merülhetünk bele a hizlaló finomságok élvezetébe!

Csűrös Csilla



 
Copyright 2015. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz