Fashion & Travel magazin 2010 /tél - Örökségünk kötelez - Csűrös Csilla oldala

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Fashion & Travel magazin 2010 /tél

Az ezerarcú Józsefváros

Szöveg Csűrös Csilla

Magyarország - kicsiben. Talán így jellemezhető legrövidebben a főváros nyolcadik kerülete, az "ezerszer áldott Józsefváros", ahol a társadalom minden rétege képviselteti magát, építészeti emlékeinek gazdagsága és sokszínűsége párját ritkító, és ahol lépten-nyomon ámulva gyönyörködhet az ember. Polgármestere, dr Kocsis Máté fogalmaz így kerületéről, magáról pedig ekként: "Józsefváros-rajongó vagyok!"

Bűnhődés volt a hőstettek ára

Sok évtizedes büntetésből szabadult a rendszerváltozáskor az ősszel 233. születésnapját megélt kerület - kultúrhistóriai sétánkat ezzel a meghökkentő kijelentéssel kezdi a polgármester. - A hajdan Pacsirtamezőnek nevezett városrész "Őcsászárnői felsége", Mária Terézia engedélyével vette fel fia, József - a majdani kalapos király - nevét. Józsefváros virágzó településsé vált a századfordulón, lakói között iparosok, kereskedők, mágnások és muzsikus cigányok egyaránt szerepeltek. A büntetés pedig? Nos, ez 1956 után következett be a kerület életében: a kommunista diktatúra mindenféle támogatás és fejlesztés megvonásával, gettósítással, teljes lepusztítással és elszegényítéssel torolta meg a józsefvárosiak szabadságharcát.

Tény, hogy a főváros ezen kerületében van a legtöbb '56-os emlékhely - a Magyar Rádiótól a Corvin téren, a  Rókus kórházon, a Ludovikán át a Köztársaság térig -, s itt volt a legnagyobb az emberveszteség is.

Nemzeti-k gyűjtőhelye

Miként az is tény - fűzi hozzá büszkén Kocsis Máté -, hogy Józsefvárosban van minden, ami "nemzeti"! Itt a Rádió, a Blaha Lujza téren épült a metróépítés miatt felrobbantott patinás Nemzeti Színház, itt van a Nemzeti Múzeum és a valahai katonai akadémia, a Ludovika helyén álló Természettudományi Múzeum, itt a nagyjaink mauzóleumát őrző, Fiumei úti Nemzeti Sírkert árnyas sétányaival és az Uránia Nemzeti Filmszínház szépségesen cizellált, mór stílusú épülete. A kerületben lelt otthonra az Építészkamara hangulatos belső udvarral, az Országos Zenei Levéltár, a gyönyörűséges Wenckheim palotából kialakított Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár a Kálvin téren - előtte a trianoni nemzetcsonkítás ellen szót emelő kevés külföldi egyikének, Lord Rothermere sajtócézárnak emléket állító díszkúttal.

Egyetemek vonzásában

Józsefváros ma már távolról sem a bűnözés, a prostitúció, a lumpenrétegek megjelenésének helyszíne, a ráégett "nyócker"-bélyegtől mégis nehéz szabadulni. Sokszínűségének ékes bizonyítéka az itt működő számos színvonalas középiskola, egyetem, főiskola, melyek köré valóságos egyetemi negyedet tervez - hangulatos kiskocsmákkal, kávéházakkal, sétálóutcákkal, kis boltokkal - a kerületét oktatási-tudományos-kulturális központtá formáló polgármester.

Mágnások múlt- ideje

Dr Kocsis Máté szűkebb pátriája a Palotanegyed, napjainkra fesztiválok, könyvvásárok otthona, melyre immáron minden ott élő büszke. Hányan tudják ma már, hogy a Parlament megépültéig a valahai Sándor, ma Bródy Sándor utcában, a mai Olasz Intézetben törvénykezett a Tisztelt Ház, szónokolt Kossuth és Széchenyi? A környező utcákban a vidékről érkezett főúri, nemesi képviselő urak szépséges palotákat emeltek, a figyelmes sétáló minden apró szépségüket alaposan szemügyre veheti. Nagy álmom - avat be házigazdám -, hogy felújítás után egyszer minden épület legalább a homlokzatán viselje hajdani tulajdonosai - a Festeticsek, Hunyadyk, Károlyik, Dreherek, Zichyk - nevét.

Minden van ebben a kerületben: hangulatos kertvárosi övezet a Tisztviselőtelepen, vöröstéglás, egyedi hangulatú Orczy negyed, szupermodern Corvin-Szigony beruházás, szocreál szülte panelházak és a történelem levegőjét megidéző régi épületek. "Nekem 'csak' beszélnem kell róluk. No, és megszépíteni, helyreállítani..."- mosolyodik el a kerület első embere, aki irodájában őrzi a hajdan a Kálvária téren álló, monumentális, szépen kidolgozott kálvária hatodik - egyetlen épen maradt - stációját, a katolikus egyház ajándékát.

A Pál utcai fiúk nyomában

A Füvészkertben szinte másik világba csöppen az ember. Józsefváros kulturális nagykövete A Pál utcai fiúk - s mi most Molnár Ferenc kilencven nyelvre lefordított, megfilmesített, világhírű regényének helyszínén járunk: itt a tó, ahol tüdőgyulladást szerzett a kis Nemecsek Ernő, megidézzük Bokát és a vörösingeseket, felkeressük a közeli grundjátszóteret, szinte élőnek hisszük az egyik Pál utcai fiú szobrát a Práter utcai iskola előtt.

Angelina Jolienak és Brad Pittnek is megfelelt...

A múlt köszönt ránk Orczy Lőrinc báró felemlegetésével is, aki gyönyörűséges parkot teremtett a kerület szívébe, mesterséges, melegvizű források táplálta tóval, évszázadossá terebélyesedett fákkal. A bekerített Orczy kertben ma tőzegalapú futópálya és olyan kalandpark várja a modern kor emberét, melynek sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy hirtelen-váratlan a hollywoodi sztárpáros is megjelent itt gyermekeivel. Mi most a teendő? - telefonált ijedten a parkőr - mosolyog Kocsis Máté, aki a kertben már szinte látja a tavon csónakázó, a sétányokon beszélgető, a hangulatos tóparti vendéglőben időző városlakókat, elém varázsolva azt a Centrál Parkhoz hasonlatos, polgári miliőt, melyet megteremteni szándékozik.

Józsefváros - a külső belváros

A tervek tehát szép jövővel kecsegtetik a nagymúltú, rendkívül jó fekvésű és közlekedésű kerületet. Ha kivágjuk a főváros sziluettjét, mutatóujjunkra állítva éppen Józsefvárosnál kerül a papírdarab egyensúlyi helyzetbe - ajándékoz meg búcsúzóul e jelzésértékű látvánnyal a fiatal polgármester.


 
Copyright 2015. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz