Fashion & Travel magazin 2011 /nyár - Örökségünk kötelez - Csűrös Csilla oldala

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Fashion & Travel magazin 2011 /nyár


Szívközelben

A nyugati határsáv egy apró falujában felnövekedvén, bizony, nem sejthette, hogy egyenesen a főváros szívéig visz majd az útja. Igaz, nemcsak Budapest, hanem az egész ország szívének is nevezhetjük az ötödik kerületet, akár az itt fellehető országos intézmények, akár az innen sugaras szerkezetben szétfutó utak okán. S ha igaz, hogy "minden út Rómába visz", akkor ez a kerület az ország "Rómája" is, oly sokféle módon közelíthető meg. Négy híd is innen fut át a Dunán Budára. Belváros-Lipótváros gondos gazdájának lenni nem mindennapos kihívás, nagy feladat és szép kaland tehát. Rogán Antal immár ötödik éve igyekszik mindennek megfelelni.

Legkisebbként a legnagyobb

Az V. kerületet ma két városrész alkotja, a történelmi belváros és a vele szomszédos, valamikor önálló kerületként működő Lipótváros. Nyugatról a Világörökségként is számon tartott Duna-part csalogat korzózni, keletről pedig félkörívben övezik a belső pesti kerületek. Annak ellenére, hogy átvitt értelemben ez az egyik "legnagyobb" kerület, valójában a legkisebbek közé tartozik - mutatja be választott hazáját a polgármester -, mindjárt meg is magyarázva, mire gondol. Kerülete kicsiny alapterületű és kevés lakója van, ám a napközben itt megforduló turisták, az irodákban dolgozók révén nyüzsgő élet és élénk forgalom jellemzi. A belváros osztozik a világ nagyvárosaira olyannyira jellemző sorsban: az állandó lakosság folyamatosan csökken, a lakásokba pedig irodák költöznek.  Gondozott parkok, szobrokkal ékített, hangulatos kis zugok, no, és a főváros jelképeiként számon tartott, szépséges épületek - ez mind az ötödik kerület.

Budapest Szíve

A belvárost megújító, jövőt építő program szívügye a fiatal, kétgyermekes, ambiciózus polgármesternek. Az elegánsan modernné varázsolt Kecskeméti utca jól jellemzi elképzeléseit: a régi értékek megőrzése és újak teremtése különös ötvözetének szánja e több évre tervezett, a forgalom csillapításával egybekötött, arculatalakító építkezés-sorozatot. A gyönyörűen felújított, tavasszal virágba boruló, árnyas Károlyi-kert vidám, színes játszóterével, szép sétányaival kiváltképp közkedvelt a környék kismamái, diákjai, szerelmespárjai és a ráérős sétálók, megpihenni vágyó turisták körében. A Szabadság tér egyedülállóan izgalmas látványossága pedig - Rogán Antal szívének kedves gyermeke - az önkormányzat létesítette interaktív szökőkút

Pest bölcsője

No, és a múlt? A Belváros, a régi Pest alapja a XI. században keletkezett, Mátyás király idején virágzó kereskedőtelepülés volt. Ekkor még városfal vette körül, megközelíteni három - a Váci, a Kecskeméti és a Hatvani - kapun át lehetett. Ezek emlékét már jobbára csak tábla őrzi. A török uralom pusztításai után ismét fejlődés következett, bár ezt az 1838-as árvíz károkozásai időlegesen megakasztották. A XXI. századi fejlődésnek azonban, bizakodik Rogán Antal, semmi nem fog gátat szabni.

Londont Parlamentjéről...

Ahogyan a brit főváros Parlamentjéről ismerszik meg szerte a világban, úgy jelképe hazánknak és Budapestnek - Széchenyi impozáns Lánchídja mellett - az Országház páratlan szépségű, a barokk és a rokokó stílusjegyeit mesterien ötvöző épülete. Az európai építészet egyik huszadik századi reprezentánsa Steindl Imre tervei alapján, kizárólag hazai építőanyagokból épült majd húsz esztendő alatt, elkészültéhez 40 millió téglát, félmillió díszkövet, 40 kg aranyat használtak fel. Impozáns előcsarnokában a Szent Korona, a jogar és az országalma idézi Magyarország ezeréves államiságát, s kölcsönöz különös méltóságot a törvénykezés otthonának. Tiszteletet, felelősséget parancsoló hangulata nap mint nap megérinti a honatyaként is dolgozó polgármestert. A Tisztelt Háztól nem messze található Batthyány-örökmécses ugyancsak a múltat idézi: az egykor e helyen álló Újépület udvarán végezték ki 1849. október 6-án gróf Batthyány Lajost, Magyarország első felelős kormányának miniszterelnökét. Az emlékmű leleplezésekor az utolsó élő, '48-as honvéd is jelen volt.

Kossuth és Szent István nyomában

Hazánk máig eleven emlékezetű 1848-49-es szabadságharcának másik kerületi színhelye Budapest legrégibb és legismertebb evangélikus temploma, a Deák téri. Itt tartották keresztvíz alá „Kossuth apánk” fiait, Ferencet és Lajos Tivadart. Államalapító Szent István királyunk ereklyéje, épen maradt jobb keze, a Szent Jobb pedig a Szent István-bazilikában, Európa rangos székesegyházában található. Ki tudja manapság - idézi ismét a múltat a "civilben" közgazdász végzettségű Rogán Antal -, hogy a mai bazilika helyén a 18. században színház, mégpedig az ún. Hecc-Színház állott! Majd az akkoriban kialakult új városrész, Lipótváros egyik gazdag polgára, Zitterbach János kis, ideiglenes templomot építtetett ide. A bazilika az 1838-as nagy árvíz következménye. A mai Szent István tér közepe ugyanis egy kis, természetes kiemelkedést képezett a sík pesti területen, amelyen több száz lakos talált menedéket a víz sodrása elől, amíg csónakokkal kimentették őket. Az árvíz túlélői fogadták meg, hogy csodás megmenekülésük helyszínén templom épüljön. Az építkezés Hild József tervei alapján kezdődött, majd Ybl Miklós keze nyomán nyerte el a Szent István-bazilika mai, neoreneszánsz  formáját.

Hagyományőrző fagyizás

Szabad ideje bizony, alig akad Belváros-Lipótváros munkamániás polgármesterének. Ha mégis, szívesen sétál a turistacsalogató Váci utcában, betér egy fagylaltra a Vörösmarty - valahai Színház, Harmincad avagy Gizella - téri Gerbeaud-ba, már csak azért is, hogy örömmel konstatálhassa, a huszadik század második felében kizökkent idő kereke visszatért a helyes kerékvágásba, hiszen az elegáns cukrászda - a szocializmus államosító névelkobzásának, történelemhamisításának évtizedei után - ismét hajdani alapítója, Gerbeaud Emil cukrászmester és csokoládégyáros családnevét viseli. A Szózatot író Vörösmarty szobrától elsétál a Pesti Vigadó újjáépült kis ékszerdobozához, hogy aztán a Duna-korzó korlátján üldögélő Kis királylány bájos alakja mellett gyönyörködjék a "fecsegő-hallgat" Duna hullámaiban. A munka becsülete és a szülőföld szeretete hazulról hozott öröksége Rogán Antalnak, méltón kamatoztatni, fiai generációjának továbbadni azonban már az ő felelőssége.


 
Copyright 2015. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz